28. dubna 2012

Jedenáct minut...

Dočetla jsem ji. Knížku od Paula Coelha. Líbila se mi, moc. Když mě nějaká kniha osloví, hltám ji, ale zároveň nechci, aby skončila...

Tak alespoň nějké úryvky z ní:


 
Nejvíc a nejopravdověji člověk touží po tom, mít někoho blízkého. Pak se všechno dává do pohybu, muž a žena rozehrají hru, ale to, co předchází - ta přitažlivost, která je spojí - se nedá vysvětlit. Je to nezachytitelná touha ve své ryzí podobě.
Když je touha ještě ryzí, zamilují se muž a žena do života, váží si každičkého okamžiku, prožívají ho naplno a jen čekají, kdy přijde další požehnání.
Takoví lidé nikam nespěchají, nechtějí běh věcí sami urychlit. Vědí, že nevyhnutelné stejně nastane a opravdové si najde svou cestu. A když to přijde, neváhají, nepromarní příležitost, neztratí ani jedinou čarovnou chvíli, protože si váží každé vteřiny.


Láskou nelze ublížit. Každý z nás je odpovědný za to, co cítí, nikoho jiného nemůžeme vinit. Cítila jsem se zraněná, když mě opustili muži, do nichž jsem se zamilovala. Dnes věřím, že nikdo nikoho neztrácí, protože ho nemohl vlastnit. Taková je skutečná zkušenost se svobodou: mít to nejdůležitější na světě, aniž by mi to patřilo. 


Proč jde voják do války - aby zabíjel nepřítele? Ne: jde zemřít za svou vlast. Chce žena, aby její muž viděl, že se cítí šťastna? Ne: chce, aby pochopil, že se mu obětuje, že trpí, aby se cítil šťasten. A co manžel, proč chodí do práce - aby se v ní realizoval? Ne: dře se pro blaho rodiny. A tak dále: děti obětují své sny, aby udělaly radost rodičům, rodiče obětují svůj život kvůli dětem, ospravedlňujeme bolest a trápení tím, co by mělo přinášet jen radost: láskou.


Některé věci musíme zvládnout sami. Nesmíme se bát oceánů, do nichž jsme se ponořili z vlastní svobodné vůle. Kdo se bojí, nemůže vyhrát. Člověk prochází peklem, aby to pochopil. Milujme se, ale nesnažme se vlastnit jeden druhého.



"Čas žít, čas umírat,
čas sít, čas sklízet,
čas zabíjet, čas léčit,
čas bořit, čas stavět,
čas plakat, čas smát se,
čas naříkat, čas tančit,
čas házet kameny, čas kameny sbírat,
čas objímat, čas rozcházet se,
čas hledat, čas ztrácet,
čas střežit, čas sešívat,
čas mlčet, čas mluvit,
čas milovat, čas nenávidět,
čas války, čas míru."


3 komentáře: