31. července 2011

Houby...

Rostou...


Bude omáčka...
Káje se kývá první zub. Je nadšená. Stále chce, abych si sáhla...
Kikinka nám "trošku" topí. Snad to bude zase jen nějaká rychlá viróza...
Tatínek byl vyslán do Globusu a zjistil, že nemají ani kousek hovězího masa...
Čeká mě žehlící maraton. Nějak stále nevidím sedadlo rotopedu...
Mininka má přes 1,5 kg...
A už se těším na úterý...

29. července 2011

Sión...


Ve čtvrtek ráno jsme vyrazily na Sión. Je to kousek od dědy. Stačí přejít říčku Vrchlici a vyškrábat se do strmého kopce a jsme tam.

Úplnou náhodou jsme se vyškrábaly nahoru v místě, kde byla původně hlavní brána :-). Prošly jsme dělostřeleckou baštu a běžely do paláce. Tam se nám líbilo nejvíc...

Zaujala nás i malá čtvercová "místnost". Pronesla jsem, že to byla určitě kuchyň. A ona byla :-D.

Mám to místo ráda. Táhne mě to tam. Hrad Sión byl vybudován nejspíš v letech 1426-1427 Janem Roháčem z Dubé jako pohodlné malé vesnické sídlo, kde žil se svou mladou manželkou Eliškou z Kolovrat.

Jan Roháč byl odpůrce císaře Zikmunda, který poslal v září 1437 uherské jednotky, aby hrad dobyly... Jan Roháč byl zajat a 9.9.1437 v Praze popraven. Sión byl vypálen a postupně rozebrán (kameny použity jako stavební materiál). Již jsou z něj vidět jen obvodové zdi...

Potom, co jsme prošmejdily na hradě, co jsme mohly, prošly jsme si místní les, sledovaly dění v dětském táboře a našly dost hub na omáčku...


Ticho léčí...

Bylo mi tam vážně dobře. Úplně nejlíp, když holky usnuly. To ticho, ta samota...

Fascinovaly mě kobylky, jak si dávaly pozor, aby nešláply na Minie. Stále věděly, kde je. A ona se jim tak ráda procházela pod nohama...

Minie, ta si to tam také moc užívala. Ona je takový cestovní pejsek. Přizpůsobí se každé situaci, každému novému místu. Hlavně že se má ke komu v noci přitulit. Oblíbila si tetu Denisu a sledovala s ní večer TV :-).

A holky, ty jezdily na Šmudlovi. Žádný strach. Pohoda. Já jsem také v klidu, vím, že děda ví, co dělá a zná své koně... Dokonce i já si zajezdila. Kačka mi půjčila helmu a přenechala koně. Děda v klidu seděl u ohýnku a sledoval, co bude. Rozjela jsem se. Jelo se krokem. Po jednom kolečku jsem si v hlavě říkala, zda si ještě pamatuji, jak se ten kůň zastavuje a zda mne poslechne :-). Fungovalo to! Dokonce jsem zkusila i couvat... Byl to hezký pocit.

Kutná Hora...

Poslední dobou přicházím na to, že nemá smysl něco plánovat. Že je lepší se řídit momentálním pocitem a nebýt pak zklamán, když něco "dle plánu" nevyjde. Prostě taková malá improvizace. Nebo že by naslouchání intuice? :-)

Původně jsem tento týden chtěla být u Lucky na chaloupce, ale jelikož se jí to moc nehodilo, zvolila jsem záložní plán a zavolala tchánovi, zda mohu s holkama přijet (každý rok nám to nabízel, tak proč toho nevyužít). Cítila jsem, že právě to potřebuji. Ticho, přírodu, zvířata...

A využila jsem i toho, že nemáme s sebou tatínka (on na památky moc není) a vzala v úterý holky do Kutné Hory. Roky ji projíždíme a já se roky koukám z dálky na Barboru a říkám si, že jednou se tam musíme stavit...

Ten čas nadešel. Děda mi vysvětlil cestu, kudy k Barboře a Kája už z dálky hlásila: "Jé maminko, to je Barbora, to království s ostny?" :-) Ano, to je Barbora!

Na Barboru ani Kostnici pak sice nedošlo, ale i tak jsme si užily v KH krásné dopoledne.

Projela jsem centrem a zaparkovala na jednom volném místě u nějakého kostela. Po čuchu jsme se vydaly směr Barbora. Zaujala mě jedna starší pani prodavačka, která nás obdařila úsměvem, když viděla holky, jak táhnou toho našeho obr psa :-). Optala jsem se jí, kudy nejlépe k Barboře. Ukázala nám uličku a řekla, že by se nám mohl líbit i Vlašský dvůr, kde teď sídlí úřad... A tam se nám vážně líbilo. Moc!

Když Kája nakoukla, byla nadšená. "Jůůů, maminko, pojď se podívat! Můžeme tam jít?" A všechny tři utíkaly ke kašně... Bylo tam ticho, nikde nikdo. Odvážily jsme se nakouknout i dovnitř a vyšlapaly schůdky do věžičky... Před věžičkou nás přišla přivítat kočka. Byla odvážná, ani Minie se nebála (ta se na ni třásla - miluje kočky). Pani z informací nám hned hlásila, že to je jejich Vendulka. Že tam bydlí a že si ji holky mohou klidně pohladit. Když jsme si pak na památku kupovaly stříbrné groše, řekla nám, že ona je Vendulka vlastně král Václav II. a že si to tam hlídá :-).

Pod Vlašským dvorem byla vyhlídka na Barboru a vstup do zámecké zahrady. Vydaly jsme se touto cestou a k Barboře šly přímo za nosem... Pod Barborou jsme se dohodly, že k ní už nepůjdeme. Byly jsme už dost uťapkané a stačilo nám, mít ji na fotce. Přeci jen jsme si to užily na Vlašském dvoře... I Kostnici jsem vypustila a těšila se na oběd :-).

Děda nám mezi tím stihl upéci králíka, kterého jsme přivezli od našich z Písnice...